SUI JURES

Omöjligt att ringa till sjukhus på finska

 

En mycket viktig nyhet som nu lyfts på Sveriges Radio Finskahär samma på finska – av reporter Veronica Westerlund, är att Region Västra Götaland har i ett decennium dumpat sitt ansvar att ta emot finskspråkiga patienter till Borås och andra kommuner på finska. Men nu har Borås satt ned foten – det är inte kommunens jobb att boka tid hos doktorn och läsa recept. Man kan idag boka på svenska och engelska, men inte på finska det största nationella minoritetsspråket och som enligt lagen ska kunna användas. Därmed skapas det hinder för tillgänglighet för vården, och det strider mot lagar och regler.(*)

Det är tydligen ett resultat av IT-utveckling som som så ofta görs helt verklighetsfrämmande. ”IT-nissarna” på sjukhuset lämnar kravspecifikation där de är helt ovetande om kraven mot nationella minoriteter och IT-bolagen levererar vad som efterfrågas. Så de finska arbetsklasshjältarna som nu är gamla och som betalat skatt hela sina liv och på papper har äntligen rätt till värdig vård och omsorg på finska diskrimineras dubbelt. De har svårt med appar och digitala tjänster, och de får inte använda sitt språk. Det är ett forskat faktum att äldre tappar de inlärda språken och en stroke kan göra så att 40 år svenska raderas över en natt från hjärnan. Men modersmålet finns där ända till slutet, för den finns på ”annat ställe” i hjärnan och är inte en på samma sätt inlärd kompetens. Inget av detta beaktas av den organisationen som ska ha spetskompetens i den här kunskapen – sjukvården.

Jag är dock extra glad för att både koordinatorn och journalisten som figurerar i detta inlslag har gått kursen i minoritetsjuridik på #Axevallafolkhögskola, som Elina Majakari och jag har byggt upp nu under en tid. Ansvarstagandet och frågorna blir av helt annan kaliber när man har koll på förvaltningsrätt, kommunallagar och minoritetsrätt. Framför allt att man vänder sig de verkställande tjänstemännen också – de som tar de där små besluten som gnagar på rättssäkerheten för minroteterna. Som t ex hur samtal ska tas emot i sjukvården.

Här påvisas alltså att RegionVG i Västra Götaland tar inte sitt ansvar enligt lagen, utan det är kommunen Borås har fått ta det, men sätter nu stopp. De kan inte göra regionens jobb och ska inte göra det. Men då faller klienterna mellan stolarna. Sakkunniga inom juridiken påpekar att det duger inte med att RegionenVG ska ha mer tid och utreda hur den finskspråkiga hanteringen av inkommande ärenden ska ske – lagen har funnits i tio år!

Varför ska Sverige fortsätta förnedra de finska gamla invånarna. Under Covid-vågen dog de i förhållandevis oftare än andra grupper, och vi vet att t ex Västerås raljerade på finska när de skulle informera på finska om livshotande pandemi som graderats till samhällssmitta. De skrev hittepåfinska i sina skyltar på biblioteket. Kommunen fick be om ursäkt, men vi vet inte hur många finska äldre drog sig för att kontakta sjukvården i tid, av rädsla för att inte bli tagna på allvar och för att någon skrattar för brytningen.

Det räcker nu. Och därför är det glädjande att Sveriges Radio Finska har sannerligen höjt ambitionsnivån för att bevaka dessa frågor och för att vara på de svagas sida på riktigt. Det förtjänar faktiskt uppmärksamhet.

(*) Lagen om nationella minoriteter, Förordningen om förvaltningsområden för finska språket, EKMR och EU-rätten, samt Hälso- och sjukvårdslagen och Patientlagen.

Lyssna även på dessa:

Stockholms stad får kritik för bristande kommunikation i sverigefinska frågor

Rådgivningsjänsten 1177 på finska upphör 1 maj i Stockholm

FOTO: Johanna Parikka Altenstedt. I bilden Olofströms finska förenings medlemmar./

Kommentarerna modereras inte i förväg och omfattas inte av webbplatsens utgivningsbevis.